Prva ZMAGA je dobljena!!!

V zadnjem obdobju se je na področju izvajanja osebne asistence dogajalo marsikaj. Uporabniki in zakoniti zastopniki so izvajalce obveščali, da so prejeli obvestila o ponovnem ocenjevanju pravice do osebne asistence. Prav tako so se na izvajalce obračali uporabniki, ki so bili deležni prvega obiska komisije. Komisija je mnogim zavrnila pravico do osebne asistence iz povsem nerazumljivih razlogov (da v stanovanju npr. nimajo dvigala).

Iz tega razloga se je oblikovala Civilna iniciativa osebne asistence, katere članica sem od začetka. V podpis je šla Peticija proti diskriminaciji invalidov. Zbrali smo 5000 podpisov in peticijo bomo izročili predsednici državnega zbora ga. Urški Klakočar Zupančič. Z predsednico državnega zbora se bomo srečali v sredini meseca julija in jo bomo seznanili z aktualno problematiko na področju izvajanja osebne asistence.

Včeraj se je g. Peter Svetina srečal z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti g. Lukom Mescem in državnim sekretarjem na MDDSZ Simonom Maljevacem. Varuh je na srečanju med drugim predstavil omenjeno problematiko in širši pogled na področje izvajanja osebne asistence.

Vloga izvajalcev osebne asistence je med drugim tudi obveščanje javnosti in odgovornih oseb o diskriminacijah, ki se dogajajo na področju izvajanja osebne asistence. Kot strokovna vodja zavoda z dopisi stalno opozarjam odgovorne na zaznane nepravilnosti. V letošnjem letu sem nanje naslovila problematiko glede nadomeščanja osebnih asistentov; problematiko glede zaposlitve novih asistentov; problematiko glede slabšanja materialnih pogojev za osebne asistente; problematiko glede ureditve stalne pripravljenosti strokovnega kadra,….O problematiki stalno obveščam tudi koordinatorje invalidskega varstva na pristojnih CSD-jih.

V članku spodaj si lahko preberete prispevek o tem, da je revizija ustavljena. Sama to dojemam kot velik dosežek. Ne upam si predstavljati, da bi kdorkoli od uporabnikov osebne asistence le to izgubil.

Mesec ustavlja revizijo uporabnikov osebne asistence: “Zakon je slab” – N1 (n1info.si)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *