URGENCA: Dopis MDDSZ glede stalne pripravljenosti strokovnega kadra…

Na MDDSZ sem ponovno (letos že tretjič) naslovila dopis glede problematike na področju izvajanja osebne asistence. Pisala sem jim v zadevi neurejenega položaja stalne pripravljenosti strokovnega kadra.

Več v dopisu spodaj:

Spoštovani,

Na vas se ponovno obračam glede problematike izvajanja stalne pripravljenosti strokovnega kadra. O omenjeni problematiki vam letos pišem že tretjič. Pisala sem vam že 4.3.2022 in 10.5.2022, vendar z vaše strani nisem prejela nobenih konkretnih nasvetov ali rešitev.

Ponovno vas želim seznaniti, da je področje stalne pripravljenosti nujno potrebno sistemsko urediti. Ta vikend smo ponovno imeli situacijo, ko se je pokazala vsa razsežnost opisane problematike. Naša uporabnica A.A je v soboto 25.6.2022 padla v stanovanju, v katerem je zaklenjena. Na srečo je pri sebi imela telefon, da je lahko poklicala asistentko. Ob posredovanju urgentne službe je bilo ugotovljeno, da gospa A.A potrebuje hospitalizacijo. Sin A.A je o hospitalizaciji mame obvestil asistentko M.S, ki bi morala v nedeljo zjutraj priti v službo. S strani M.S smo prejeli dobronameren dopis, ki vam ga prilagam v branje…


Pozdravljeni,

glede na to, da ste bili seznanjeni z včerajšnjo hospitalizacijo, bi pričakovala malo več odzivnosti z vaše strani, čeprav je vikend. Navsezadnje se osebna asistenca izvaja tudi ob vikendih in zmeraj lahko pride do kakšne izredne situacije, kot je ta.

Ne glede na to, da je danes sicer sin G. sporočil, da A.A vsaj še jutri in verjetno še nekaj dni za tem ne bo, ste kot delodajalec dolžni zaposlenim/svojim osebnim asistentom sporočiti oz. potrditi informacijo o spremembi urnika => jutri 27. 6. 2022 in naslednji dan 28. 6. 2022 sem namreč od 8. pa do 18. ure pisana na urniku, vendar vsaj za jutri to glede na G. sporočilo seveda ne bo izvedljivo. Ampak vse do tega trenutka z vaše strani ni bilo nobenega odziva.

Vem, da se bomo o podrobnostih pogovarjali v prihodnjih dneh, ampak to dobronamerno opozorilo leti predvsem na vašo uradno potrditev spremembe za jutrišnji dan.

Kot je že zgoraj napisala naša asistentka M.S je neizpodbitno dejstvo, da se osebna asistenca izvaja 365 dni v letu, 24 ur dnevno. Vse službe, ki svojo dejavnost opravljajo vse dni v letu imajo urejeno stalno pripravljenost. Iz tega razloga ne vidim vzroka, zakaj bi bilo področje osebne asistence izvzeto? Kot sem vam pisala že v prejšnjih dopisih, verjetno ne pričakujete od ustanoviteljev/direktorjev zavodov, da bodo brezplačno izvajali stalno pripravljenost 24 ur na dan? Ali pač?

V ponovnem pričakovanju, da boste prisluhnili našim težavam in poiskali sistemsko rešitev, Vas lepo pozdravljam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *